top of page

SIGVART DAGSLAND 

KONTAKT I HIHAT: jan@hihat.no - + 47 56 90 19 12 

  • Wix Facebook page

BIO

Det er vanskelig å si om det er melodiene, tekstene eller den unike stemmen som er årsaken til Sigvart Dagslands sterke standing i norsk musikkliv, men det har uansett resultert i en bemerkelsesverdig karriere og sterkt hengivne lyttere over lang tid.


Sigvart har gitt ut over 20 album, og for dem mottatt både Spelemannspris og Prøysenpris. Han holder rundt et 60-tall konserter over hele landet hvert år.
 

Han har samarbeidet med mange sterke artister og musikere gjennom årene, for å nevne suksessrike turne- og platesamarbeid med Bjørn Eidsvåg og sin artistkone Karoline Krüger blant mange.
 

Og snart er han på vei til et sted nær deg.
 

***


Sigvart Dagsland (f. 1963) har gjennom en karriere på over 35 år blitt en av Norges mest populære og spilte artister. Veien dit har bestått av mer enn 20 albumutgivelser, utallige konserter i stort eller lite format, og samarbeid med en rekke andre artister.
 

Det som av mange blir regnet som en av landets aller beste stemmer, ble oppdaget i ungdomskoret «Sky Sing» hjemme i Stavanger på starten av 80-tallet. Mens han fortatt var i tenårene, ble Sigvart med på flere – og ganske ulike – musikalske prosjekter. Blant annet var han en periode fast medlem av humorgruppa Løgnaslaget, med Per Inge Torkelsen i spissen.
 

Men viktigst for den kommende karrieren, var deltakelsen i det da omstridte prosjektet «Dans med oss Gud» i 1982. Det ble starten på et mangeårig samarbeid med produsent og tekstforfatter Erik Hillestad og hans plateselskap Kirkelig Kulturverksted.
 

Debuten som soloartist kom med singelen «Hendt i dag» i 1984 og albumet «Joker» året etter.

I 1987 kom oppfølgeren «De umulige», og allerede året etter ga han ut «Seculum Seculi», et album som var preget av engasjementet for den tredje verden, blant annet med duetten «Folket som danser» sammen med Sissel Kyrkjebø.
 

Med sitt fjerde album, «Alt eg såg», ble Sigvart Dagsland i 1990 for alvor allemannseie. Albumet, og ikke minst tittellåten, ga Stavanger-artisten et nytt og større publikum - i tillegg til gullplate og Spellemannpris.
 

90-tallet fortsatte travelt og kreativt for Dagsland og Kirkelig Kulturverksted med samleplaten «Sigvarts beste ballader» (1991) og albumene «Bedre enn stillhet» (1992) og «Stup» (1994). Sistnevnte plate, spilt inn i Argentina, ble Spellemann-nominert og kåret til årets verk av bransjeorganisasjonen NOPA.
 

De neste utgivelsene brakte Sigvart hjem til Stavanger på ulike måter; salme-CD’en «Det er makt i de foldede hender» (1995) er preget av oppveksten i bedehusbyen, mens konsertplaten «Laiv» (1996) ble spilt inn sammen med byens symfoniorkester.
 

I 1998 avsluttet Dagsland et langt og vellykket samarbeid med Kirkelig Kulturverksted, og på albumet «Fri» skrev han for første gang alle tekster og melodier selv. Resultatet ble en ny Spellemann-nominasjon.
 

«Soul Ballads», som kom ut i 2001, ble en ny milepæl. Dagslands første engelskspråklige album ble i tillegg starten på et årelangt tekst-samarbeid med Mike McGurk. Samme år oppsummerte Kirkelig Kulturverksted samarbeidet med samlealbumet «Sigvarts favoritter».
 

En skikkelig favoritt ble definitivt juleplaten «Det skjedde i de dager», sammen med Oslo Gospel Choir og prinsesse Märtha Louise. Utgivelsen i 2002 solgte over 130.000 eksemplarer i Norge og Sverige, og den påfølgende turneen gikk for fulle konserthus og kirker.
 

Med soloalbumene «Hjemmefra» (2003) og «Underlig frihet» (2004) var Dagsland tilbake på morsmålet igjen. Begge solgte til gull, og «Underlig frihet» ga også den første plateduetten med artistkona Karoline Krüger. «Ka e du redd for» er sannsynligvis Dagslands mest spilte sang. Den er fortsatt svært ofte å høre på radio, og på Spotify har den over fire millioner avspillinger.
 

Etter et par år med mange og store konserter for å markere 20 år som plateartist, var Sigvart Dagsland tilbake i Kirkelig Kulturverksted-stallen igjen med albumet «Forandring» i 2007.
 

I 2009 ble det salmesang på engelsk med «Hymns», før Sigvart trommet sammen en stor gjeng gode musikkvenner som ble til «Sigvart Dagslands bryllups- og begravelsesorkester» i 2010, med en blanding av nye sanger og gammelt stoff i ny drakt. To år senere ga gjengen ut «Villa Nordraak».
 

I 2013 var det klart for familiehøytid da Sigvart Dagsland og Karoline Krüger sammen ga ut «Jul» og fikk platinaplate i presang.
 

Tre år senere var det solosang igjen med utgivelsen «Røst» (2016).
 

I tillegg til egne prosjekter, har Sigvart Dagsland samarbeidet med en rekke artister i løpet av karrieren. Han har blant annet vært korist på et førtitalls norske og svenske utgivelser.
 

Da TV2 i 2014 inviterte til en ny sesong av seersuksessen «Hver gang vi møtes», var Sigvart en av de populære artistene som tolket hverandre. Og i 2019 startet et tett samarbeid med en mangeårig artistvenn; Bjørn Eidsvåg.
 

Sigvart Dagsland har mottatt flere priser gjennom sin lange karriere, blant annet Spellemannpris (1990), Juliusprisen til bransjeorganisasjonen NOPA (1993) og Prøysenprisen (2009).
 

PS: Artisten som ble nummer sju i den norske MGP-finalen i 1987, finnes også i bokform. I 2009 ga Olaug Nilssen ut biografien «Nesten frelst av Sigvart Dagsland».

 

 

bottom of page