top of page
KarolineK.jpg

Karoline Krüger

  • Spotify
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

/

Kontakt: jan@hihat.no - + 47 56 90 19 19 

Karoline Krüger, f. 1970. Komponist, sanger, skuespiller.
 

Karoline Krüger besitter den sjeldne kombinasjon av å være både etablert låtskriver og fullbåren musikalsk teaterartist:
Hun har gjennom et par solide tiår i den norske artistfloraen etablert seg som en særegen og begavet sanger og komponist.
Og samtidig har hun hele tiden også søkt mot andre uttrykksformer. Blant annet mot teateret: "Forskjellen mellom artisten og skuespilleren", sier hun, "så man allerede konturene av ved oppsetningene av skoleteater- forestillingene. De som seinere ble skuespillere ønsket å spille rollen som heksen. Vi artistspirer ville bare spille Snøhvit...."


Uavhengig av Grimmske heltinner: denne tildragelsen gjør at Karoline i hovedsak har tilbrakt det siste året på den musikalske teaterscenen. Forestillingen "Verdensborger av Gemytt" (med bl. a Dennis Storhøi), ble av Aftenposten kåret til "Årets Musikkteater 2006". Og med lekende fortellerevne og musikalitet moret hun året etter 12000 publikummere i Stavanger sammen med Espen Hana, under første runde av suksess-duoforestillingen "Da Hana møtte Henne".


Siden debuten i 1988 har Karoline gitt ut seks soloalbum, og medvirket på et titalls andre som komponist eller sanger/musiker. Hennes siste album, basert på forestillingen "De To Stemmer" (til tekster av lyrikeren André Bjerke), høstet Spellemannsnominasjon 2005 og strålende kritikk i landets største aviser. Aftenposten skrev: "Et kjærlighetsmøte mellom to kunstnere - den ene med ordet i sin makt, den andre med tonen"...


I de siste årene har hun også markert seg i ren komponistsammenheng; den kirkemusikalske triologien "Jakobmesse", med tekst av Erik Hillestad, har til nå vært fremført i flere nordiske land. Hun har de siste årene levert album-materiale til flere norske artister, og sammen med Tor Åge Bringsværd skrev hun den musikalske fabelen "De Hellige Tre Narrer" for kor og forteller, som ble urframført som dramatisert forestilling på Nrk 1, julen 2003.
 

Karoline Krügers første møte med musikkbransjen kom med deltagelse i den norske Melodi Grand Prix-finalen i 1988, hvor hun sang Anita Skorgans "For Vår Jord" fram til seier, og siden en 5. plass i Dublin. Umiddelbart etter kom hennes første soloalbum "Fasetter". Så fulgte hit-lister i Frankrike, og 300 000 solgte av filmmelodisingelen "You Call It Love". Men i stedet for å satse på utlandet og forlokkende løfter om stjernestatus, valgte hun å dra på 20 dagers landeveisturne i Norge. Som kombinert artist og lysmann... "Drivkraften i et artistyrke må være ens egen vilje til å fortelle. Den viljen kjente jeg ikke i Frankrike, og uten den er suksess meningsløs. Så den måtte jeg finne."

Noen år senere hadde Karoline sammen med Per Brochmann og Atle Halstensen holdt et hundre-talls konserter med sitt triokonsept rundt om i Norge.

Karoline studerte ved Lee Strasberg Theater Institute i 92/93. "Jeg var tre og tekopp og tinnsoldat i noen måneder. Det var rart, men utrolig nyttig. Å lære å jakte på tingenes spesifikke egenskaper; etter opplevelsen av å erkjenne, ikke bare forestille seg, er et grep jeg også har hatt mye nytte av i tekstskrivingen....." Lysten til å oppleve andre perspektiver har også ført henne til programlederoppgaver i fjernsynet, og til Universitetet, hvor hun studerte historie, kunsthistorie og religionsvitenskap i årene 91-97. Gift med artist Sigvart Dagsland, to døtre.
 

bottom of page